• At ridse basisbrødet

Puha!

Jeg ved ikke, om jeg kan.

Det er Lidt Ligesom at skære i hud.

“Et skræmmede citat fra en af mine tidligere Brødkursister, som jeg har smilet over mange gange siden hen”

Det lille ord

At ridse sine brød lige før bagning kan vække frygt i selv de mest garvede brødmennesker. Specielt hvis alle processerne mod den endelige dej har været en smuk rejse, og du nu står med et perfekt hævet brød med en flot samlet kurve, der ville gøre selv Marilyn Monroe misundelig. Og hvis det er den følelse, du står med, så kan jeg kun sige, at du er det helt rigtige sted. For et ukontrolleret rids i overfladen inden afbagning kan ødelægge selv den mest perfekt hævede brøddej.

Dette er et uddrag fra min Bagebog Brødmanden og Den LILLE Brødfabrik der indeholder flere teknikker og 249 siders grundviden og teknikker om surdejsbrød

Værktøj:

 

Der findes forskellige værktøjer til at ridse brød, og det er op til dig at finde den løsning, der fungerer bedst for dig. Det er dog yderst vigtigt, at det stykke værktøj, du vælger, er meget skarpt, da det skal skære i overfladen af brøddejen og ikke presse den. Altså: Skære, ikke presse.

Personligt kan jeg bedst lide at bruge en savtakket brødkniv med meget små, skarpe takker. Det lange blad og det praktiske håndtag gør, at jeg kan styre mine snit og give mine deje et mere ensartet og lige rids. Den savtakkede kniv er dog ikke optimal, hvis du ønsker dig nogle mere kunstneriske mønstre i overfladen.

Et andet og oftest brugt stykke værktøj til at ridse brød er et barberblad. Er du nervøs for at holde bladet i hånden, kan det sættes på et såkaldt ‘lame’, der virker som et håndtag til barberbladet. Når man bruger et barberblad, får man flotte, skarpe ridser i overfladen, som er optimalt, når der skal laves mønstre, eller man skal ridse ægte franske baguettes.

Udfordringerne er, at det kan være svært at styre det lille blad, og at barberbladet ikke er optimalt til de dybere ridser, som surdejene ofte kræver.

Brødmandsinformation

Når du skal ridse med et barberblad, er det en fordel at drysse brøddejens overflade let med mel, så bladet ikke hænger fast i den rå dej – en rigtig stor fordel, når du vil lave brødkunst

Jeg har her fået min gode veninde og illustrator Anne le Fevre til at tegne nogle af de mønstre, jeg har haft mest held med, med forskellige sværhedsgrader. Bare husk på: Blomster, blade og pyntesnit bliver bedst med barberblad.

Nemme mønstre

 

Mellem udfordrede mønstre

Udfordrende mønstre