Det lille ord
Dette rugbrød var Brød & Co’s „Badboy darling“ blandt personale og gæster. Der er mange forskellige historier om dette brød. Som da vi gav rugbrød gratis væk, fordi de var underbagte og klæbrige, med et håndværksforslag om at bruge dem
som mursten. Samtidig har det også givet de største smags- og sjælelige oplevelser, en Brødmand kan turde håbe på. Det er min gode ven og gamle partner Henriks yndlingsbrød, og det var også ham, der stod for alt rugbrødsarbejdet i de første spæde år af butikkens liv. Han
æltede altid rugbrødsfordejen ved håndkraft. Og havde fået den sælsomme idé at sætte hovedtelefoner på den, så den kunne høre Rolling Stones natten over.
En forhistorie fra de varme Brødlande
I 2012 havde jeg den fornøjelse at arbejde i køkken med en meget sød ‘bondekone’ ved navn Elise. Ud over lækre kager og simreretter lavede hun det mest fantastiske rugbrød. Efter fire måneders bekendtskab og megen fedteri, fik jeg lokket opskriften ud af hende. Jeg måtte dog love på alt, hvad der var helligt, ikke at give opskriften videre. Derfor er denne opskrift heller ikke den helt originale, og jeg har brugt de sidste mange år på at perfektionere den til min smag. Derfor må du også love mig IKKE at give denne opskrift videre, men lave din egen version, som kan gives videre fra generation til generation i din familie. Eller indtil der kommer en ung brødnørd og fedter lidt for dig.
Rigtig god fornøjelse. Og shh! Den er hemmelig …
Dejinformation :Da rugmel ikke har et højt indhold af gluten, er der mere tale om en dejmasse end en samlet dej.
Ælteteknik: Jeg ælter altid rugbrødsdejen i hånden, ikke kun fordi jeg synes, det er nemmere at mærke, om alle ingredienser er rørt ordentligt ud i massen, men også med en spirituel forestilling om at give lidt DNA videre til mit rugbrød.
Form: Hæves og bages i oliesmurt rugbrødsform, men kan også afbages i muffinforme til minirugbrød.
Drys: Drys er valgfrit, selv bruger jeg rugflager og havregryn.
Mængde stenformalet mel pr. opskrift: 64,2 % Fuldkornsprocent: 58,4 %
Smags- og duftnoter Simpelthen bare af kærlighed og duften af barndomsminder med leverpostej og rød sodavand.
Værktøj: 1 rugbrødsform, 3,3 liter Dejskål eller beholder, hvor der er plads til, at fordejen kan hæve ca. 30 % Dejskål til æltning Dejskraber eller andet redskab til at glatte massen ud i med i rugbrødsformen Stor pose (beregnet til fødevarer) eller film til at dække rugbrødet, mens det hæver
OBS: Denne opskrift er et uddrag fra bagebogen Brødmanden og Den LILLE Brødfrabrik
Indkøb:
Svedjerug er svært at finde i det lokale supermarked, men kan bestilles over nettet. Jeg kan anbefale Økomølleriet Kragegaareden
Marie-Louise
januar 16, 2020 @ 11:52 am
Klart den bedste opskrift på Rugbrød – nogensinde!!!!
Min familie nægter konsekvent at spise rugbrød, hvis det ikke er bagt udfra denne opskrift 🙂
Simon
januar 16, 2020 @ 7:08 pm
Hej Marie-Louise
Det var da bare den bedste besked at åbne op. Er så glad for den virker for jer, og må også selv erkende, at vores familie mere eller mindre har levet af dette brød de sidste 10 år. Der kommer dog en ny opskrift i den kommende kogebog, som er lidt anderledes men god til børn. Tak igen
Simon
marts 15, 2020 @ 6:46 am
Hej Marie-Louise
Har det helt dårlig samvittighed med først at svare på din søde hilsen nu, men af uvisse årsager, så blev du lige væk. Men wupti! Der var du, og tak for din søde hilsen. Det er så rart når de opskrifter man har knoklet for virker.
Tak
Helle holm olesen
februar 28, 2020 @ 8:10 am
Det blev et godt brød men også en kæmpe portion dej 🙂 Jeg måtte tage noget fra til tre boller – min rugbrødsbageform er åbenbart ikke stor nok 😬 Får snart din nye bog tilsendt (fødselsdagsgave) og så vil jeg prøve den nye opskrift 😀 Glæder mig 🤗
Simon
marts 9, 2020 @ 12:58 pm
Hej Helle.
Undskyld det sene svar, men havde lige en reception, med dertilhørende efter-veer. Var sådan en delig dag. Men godt at dejen virkede! Og ja, vi spiser jo en masse rugbrød i det lille hjem, så derfor er brødene også af voksen størrelse.
Ser frem til at høre hvad du syntes om den nye bog. Mange af de bedste hilsner
Simon
Anni Solberg
marts 11, 2020 @ 6:39 pm
Super god opskrift, jeg har dog eksperimenteret og tilføjet mindst det dobbelte mængde kerner og 2 tsk. Maltsirup. Jeg hæver kun step 1, i step 2 kommer jeg dejen direkte i formene ig hæver til dejen har de obligatoriske 6-8 huller. Det virker rigtig godt.
Simon
marts 15, 2020 @ 6:50 am
Tak tak.. Prøv evt at se om du kan finde mørk maltmel. Det kan du både hos https://kragegaarden.dk/ eller aurion. Det giver mere aroma og smag til dine rugbrød end sirup.
Fedt med at gøre det til dit eget brød, ved at tilsætte yderligere ingredienser. Det er sådan det skal være!
Rigtig god bage-lyst og ikke mindst glæde.
Simon
Peder juel
marts 12, 2020 @ 3:03 pm
Hej Simon
en morsurdej er det når den er fodret og helt på toppen og flyder i et glas – eller er det
når den er i dvale i køleskabet flad og udmattet klar til fodder
jeg har lavet dit rugbrød en gang før og det var helt vildt godt men jeg kan ikke huske
hvilken tilstand min surdej var i
pfh. tak for svar 🙂
Simon
marts 15, 2020 @ 7:03 am
Hej Peder.
Jeg er ikke sikker på at min mel-drysset hjerne forstår dit spørgsmål;0)
Morsurdejen, er den du beholder på køl, og bruger til at lave unge surdeje, eller til at opstarte din rugbrøds dej (step 1.)
Din mursurdej skal have en smule (ikke mange) bobler og have en konsistens som kold fast havregrød. Når den begynder at blive tynd, og du ikke har brugt af den i et stykke tid, så er det tid til at fodre igen.
Jeg får lige lagt – Opbevaring og overlevelse af morsurdej – op i løbet af de næste par dage.
Håber det er svar nok, ellers siger du bare til?
Simon
Cecilie Studsgaard
maj 5, 2020 @ 7:33 am
Hej! Hvis jeg vil have flere kerner i, hvor meget mel skal jeg tage fra/bytte med? Hvad ville du foreslå?
Denne opskrift er også fantastisk! Ville bare prøve at eksperimentere lidt 🙂
Simon
maj 5, 2020 @ 9:38 am
Jamen det kan jeg da godt forstår du vil.
Hvis du kommer knækkede kerner i, så fungere det som tørstof, lidt ligesom mel. Meeeeeennnn, Jeg vil foreslå at bare starte med at komme 50-100g valgfrie kerner og frø i dejen, efter 2 æltning. og så bare tilsætte 3-4 g. salt i yderligere til sidst.
Næste gang du så laver dejen igen, så prøv at tilsætte lidt mere vand, så du får en mere luftig krumme.
Håber det hjælper, ellers sig til
Rikke
maj 19, 2020 @ 6:27 pm
Nu er 2. Rugbrød i ovnen.. første rugbrød blev bagt lørdag, men er væk Idag tirsdag🤷🏼♀️ 3 børn og jeg vupti væk Var det så hurtigt og børnene elsker det 🙏🏻
Sonni Hansen
maj 20, 2020 @ 4:52 pm
Rigtig godt rugbrød og egentlig en nem opskrift. Der er en del ingredienser man skal have fat i, men når de er indkøbt, så er det lige til at gå til! Rigtig gode forklaringer 👍🏻
Mikkel Vestergaard
maj 26, 2020 @ 3:03 pm
Hej!
Du skriver – når det har nået ønsket temperatur tages det ud og vendes med bunden nedad? Mener du ikke vend det med bunden opad? 😅
Vh Mikkel
Simon
maj 27, 2020 @ 8:30 am
Jow for dælan! Den får jeg da lige rettet- Guld værd. Tak