Det lille ordBadboys

Dette rugbrød var Brød & Co’s „Badboy darling“ blandt personale og gæster. Der er mange forskellige historier om dette brød. Som da vi gav rugbrød gratis væk, fordi de var underbagte og klæbrige, med et håndværksforslag om at bruge dem
som mursten. Samtidig har det også givet de største smags- og sjælelige oplevelser, en Brødmand kan turde håbe på. Det er min gode ven og gamle partner Henriks yndlingsbrød, og det var også ham, der stod for alt rugbrødsarbejdet i de første spæde år af butikkens liv. Han
æltede altid rugbrødsfordejen ved håndkraft. Og havde fået den sælsomme idé at sætte hovedtelefoner på den, så den kunne høre Rolling Stones natten over.

En forhistorie fra de varme Brødlande

I 2012 havde jeg den fornøjelse at arbejde i køkken med en meget sød ‘bondekone’ ved navn Elise. Ud over lækre kager og simreretter lavede hun det mest fantastiske rugbrød. Efter fire måneders bekendtskab og megen fedteri, fik jeg lokket opskriften ud af hende. Jeg måtte dog love på alt, hvad der var helligt, ikke at give opskriften videre. Derfor er denne opskrift heller ikke den helt originale, og jeg har brugt de sidste mange år på at perfektionere den til min smag. Derfor må du også love mig IKKE at give denne opskrift videre, men lave din egen version, som kan gives videre fra generation til generation i din familie. Eller indtil der kommer en ung brødnørd og fedter lidt for dig.
Rigtig god fornøjelse. Og shh! Den er hemmelig …

Dejinformation :Da rugmel ikke har et højt indhold af gluten, er der mere tale om en dejmasse end en samlet dej.

Ælteteknik: Jeg ælter altid rugbrødsdejen i hånden, ikke kun fordi jeg synes, det er nemmere at mærke, om alle ingredienser er rørt ordentligt ud i massen, men også med en spirituel forestilling om at give lidt DNA videre til mit rugbrød.

Form: Hæves og bages i oliesmurt rugbrødsform, men kan også afbages i muffinforme til minirugbrød.

Drys: Drys er valgfrit, selv bruger jeg rugflager og havregryn.

Mængde stenformalet mel pr. opskrift: 64,2 % Fuldkornsprocent: 58,4 %

Smags- og duftnoter Simpelthen bare af kærlighed og duften af barndomsminder med leverpostej og rød sodavand.

Værktøj: 1 rugbrødsform, 3,3 liter Dejskål eller beholder, hvor der er plads til, at fordejen kan hæve ca. 30 % Dejskål til æltning Dejskraber eller andet redskab til at glatte massen ud i med i rugbrødsformen Stor pose (beregnet til fødevarer) eller film til at dække rugbrødet, mens det hæver

OBS: Denne opskrift er et uddrag fra bagebogen Brødmanden og Den LILLE Brødfrabrik

MølleIndkøb:

Svedjerug er svært at finde i det lokale supermarked, men kan bestilles over nettet. Jeg kan anbefale Økomølleriet Kragegaareden