VARME HVEDER / Hvedeknopper

 

Hveder er så meget mere end bare et stykke lyst brød med noter af kardemomme.

Det er et grundstof af hygge, som vækker minder.

Hvedekonopper film 1

 

DET LILLE ORD

Der er ikke noget, der kan fylde atmosfæren i hjemmet, som duften af kardemomme, og frisk ristet lyst brød. Den knasende bid af en lun bolle tilført et ordentligt lag let, smeltende tandsmør, der får de smilende læber til at glinse af fryd, det er rendyrket råhygge.

Og endnu bedre, hvis man kan nyde det med familien eller dem, man holder af.

Hveder er for mig en undervurderet spise og et stykke brød, man spiser alt for sjældent.

 

Da vores tidligere bageri Brød & Co. havde eksisteret i mindre end en måned, fik vi den idé, at vi ville lave lidt hvedeknopper. Om ikke andet så bare til os selv, for så populære kunne sådan nogle ”basser” da heller ikke være.

Vi lavede vores version af hveder med surdej, friskmalet kardemomme tilsat stenformalet ølandshvedemel. Så lavede vi et lille uskyldigt opslag på Facebook til vores gæster, og så, lige dér, fandt vi ud af, at Danmark elsker hveder!

Dagene efter oplevede vi for første gang, ud af mange i fremtiden, at træde ind i en føleboble, hvor vores gæster smilende og medknus takkede for brød med minder i, og vi fik decideret skældud, da der var udsolgt.

Vores daværende lille bageri på 78 kvm blev løbet over ende af bestillinger, og vi solgte 450 stk. det første år.

Duften af kardemomme er derfor helt unik for mig og får mig ofte til at smile over vores naive tilgang til at drive et håndværksbageri. År 5 i bageriets historie bagte vi 2.500 hveder, som var udsolgt, dagen før de blev bagt.

Vi kaldte dagen for ”Store Hvededag”, og det er mit håb, at denne tilrettede opskrift af den originale version fra år 2013 kan give dig lyst til selv at skabe minder sammen med dem, du holder af.

 

Denne opskrift og mange andre (brød og tilbehør til brød) er fra min kogebog (Mit ærlige Køkken)

TIP!

Hvederne kan bages et par dage før og opbevares i frysepose, men kan også opbevares på frost i op til tre måneder. Er hvederne ikke færdigbagte i krummen, selvom de har fået den ønskede farve i overfladen, kan man åbne ovnlågen, skrue ned på 180 grader og bage dem færdigt, uden at de tager yderligere farve.

Hvis du gerne vil have den kendte hvedeknopform, så kan det hjælpe at sætte dejstykkerne i spænd,eventuelt ved at lægge en rugbrødsform på bradepanden som bagstopper.