VARME HVEDER / Hvedeknopper
Hveder er så meget mere end bare et stykke lyst brød med noter af kardemomme.
Det er et grundstof af hygge, som vækker minder.
Hvedekonopper film 1
DET LILLE ORD
Der er ikke noget, der kan fylde atmosfæren i hjemmet, som duften af kardemomme, og frisk ristet lyst brød. Den knasende bid af en lun bolle tilført et ordentligt lag let, smeltende tandsmør, der får de smilende læber til at glinse af fryd, det er rendyrket råhygge.
Og endnu bedre, hvis man kan nyde det med familien eller dem, man holder af.
Hveder er for mig en undervurderet spise og et stykke brød, man spiser alt for sjældent.
Da vores tidligere bageri Brød & Co. havde eksisteret i mindre end en måned, fik vi den idé, at vi ville lave lidt hvedeknopper. Om ikke andet så bare til os selv, for så populære kunne sådan nogle ”basser” da heller ikke være.
Vi lavede vores version af hveder med surdej, friskmalet kardemomme tilsat stenformalet ølandshvedemel. Så lavede vi et lille uskyldigt opslag på Facebook til vores gæster, og så, lige dér, fandt vi ud af, at Danmark elsker hveder!
Dagene efter oplevede vi for første gang, ud af mange i fremtiden, at træde ind i en føleboble, hvor vores gæster smilende og medknus takkede for brød med minder i, og vi fik decideret skældud, da der var udsolgt.
Vores daværende lille bageri på 78 kvm blev løbet over ende af bestillinger, og vi solgte 450 stk. det første år.
Duften af kardemomme er derfor helt unik for mig og får mig ofte til at smile over vores naive tilgang til at drive et håndværksbageri. År 5 i bageriets historie bagte vi 2.500 hveder, som var udsolgt, dagen før de blev bagt.
Vi kaldte dagen for ”Store Hvededag”, og det er mit håb, at denne tilrettede opskrift af den originale version fra år 2013 kan give dig lyst til selv at skabe minder sammen med dem, du holder af.
Dorte Hansen
maj 4, 2020 @ 7:01 pm
Mange tak for opskriften🥰
Helle Svit
maj 5, 2020 @ 6:35 pm
Hej Simon.
Glæder mig til at prøve denne opskrift😃
Er lidt i tvivl om hvor meget/ hvor længe de skal hæve under trin 5, da der står to forskellige ting. “ Trin 5
Kom en stor pose (fødevaregodkendt) eller film over brødstykkerne, og lad dem hæve i ca. 1-1,5 time, eller til dejen har hævet ca. 30 %.
Det tager ca. 45 minutter-1 time (brug eventuelt priktesten, hvor dejen skal bule langsomt ud igen, når man prikker til dejen).”
Er det bare de 30 % de skal hæve?
Simon
maj 6, 2020 @ 7:03 am
HEJ HELLE
Prik testen regner jeg med at lave senere i dag, med begrundelse. Har du den nye kogebog, for der står den i.
Men ellers 30% hvis du ikke kan vente;0)
Ellers må du gerne ringe 50526896. Når det nu er dig.
Marie
maj 6, 2020 @ 4:36 pm
Hej Simon.
Kan man lave dejen iaften, lade den stå på køl til imorgen eftermiddag, og så først forme, hæve og bage dem imorgen eftermiddag??
Simon
maj 11, 2020 @ 7:33 am
Hej.
Beklager det sene svar.
Man kan godt lave dem dagen før, men så skal der kun tilsættes 10g gær, og de skal formes enden de kommer på køl. Ingen efterhævning
Nanna
maj 17, 2020 @ 8:15 am
De smager fantastisk!