Det lille ord
For mig har det at folde brød altid været en form for meditativ nydelse i min hverdag og mit arbejdsliv.
Det er i foldningen, at man skiller Brødmænd fra Brødmus. Økologiske surdejsbrød hos bagerne er ofte ikke foldede, men skåret ud til brød, der ligner ciabattabrød. For det at folde brød, så at dejene bliver strammet perfekt op og får den helt rigtige lukning, kræver ro og fokus. Det kræver et håndelag, som man kun får ved at folde dejene gentagne gange (hvilket er endnu en god grund til at bage flere gange om ugen).
Brødmandsinformation
Når du strammer dejene op, må de ikke sprække i siderne, da du derved overstrækker glutennettet i dejen.
Dette kan i sidste ende give et fladere brød med en knap så pæn overflade.
Når dejmassen og stykkerne får ro til at hvile mellem foldningerne, får glutentrådene tid til at slappe af, hvilket gør det nemmere at folde dejen igen.
Pausen mellem foldninger er også et godt trick, hvis du er kommet til at folde din dej forkert eller lige synes, at det skal gøres igen.
Det bedste råd jeg kan give er.. Lad være med at give op. Du skal bare blive ved med at øve dig, og så smile af de til tider lidt sære former brødene får efter bagning. For brød er brød er brød, og det unikke smukke ligger i fejlen.
Dette er et uddrag fra min Bagebog Brødmanden og Den LILLE Brødfabrik der indeholder flere teknikker og 249 siders grundviden og teknikker om surdejsbrød
Redskaber
Brødkurve med klæde og store plastposer til at tildække dejen unde køl.
Har du ikke brødkurve kan du med fordel nøjes med at bruge en aflang beholder, som f. eks. en rugbrødsform, som du så kommer et rent viskestykke eller lignede i stedet for et klæde.
Alternativt kan du bestille dem hos mig. Skriv til simonclemenskoekken@gmail.com for info.
Tina Bondesen
april 17, 2020 @ 9:11 am
Hej Simon
Kan dejen stå i køleskabet i omkring 20 timer ? Hvad sker der hvis brødet hæver mere end 16 timer ?
MVh. Tina Bondesen.
Simon
april 20, 2020 @ 6:21 pm
Det kan de sagtens. Faktisk kan de stå i over 2 døgn. Det kræver bare de kommer lidt tidligere på køl end vanligt. Evt. en time før. Smadredejene er specielt gode til det. Håber det var svar nok. Ellers sig endelig til
Beyhan Kartal
april 22, 2020 @ 8:24 am
Super god hjemmeside hvor alle opskrifter/fremgangsmåder m.m. er udførlig beskrevet, i et sprogbrug som de fleste forstår😃 Ved du evt. hvor man kan skaffe nogle af de lækre Urkornsorter, som f.eks enkorn?
Simon
april 22, 2020 @ 9:18 am
Tak tak tak.
Og ja.. Kan du tro. Det billigste mel, og med flest variationer får du hos Kristian ved https://kragegaarden.dk/
prøv også deres Emmerhvedemel.