Det lille ord

For mig har det at folde brød altid været en form for meditativ nydelse i min hverdag og mit arbejdsliv.

Det er i foldningen, at man skiller Brødmænd fra Brødmus. Økologiske surdejsbrød hos bagerne er ofte ikke foldede, men skåret ud til brød, der ligner ciabattabrød. For det at folde brød, så at dejene bliver strammet perfekt op og får den helt rigtige lukning, kræver ro og fokus. Det kræver et håndelag, som man kun får ved at folde dejene gentagne gange (hvilket er endnu en god grund til at bage flere gange om ugen).

Brødmandsinformation

Når du strammer dejene op, må de ikke sprække i siderne, da du derved overstrækker glutennettet i dejen.

Dette kan i sidste ende give et fladere brød med en knap så pæn overflade.
Når dejmassen og stykkerne får ro til at hvile mellem foldningerne, får glutentrådene tid til at slappe af, hvilket gør det nemmere at folde dejen igen.
Pausen mellem foldninger er også et godt trick, hvis du er kommet til at folde din dej forkert eller lige synes, at det skal gøres igen.

Det bedste råd jeg kan give er.. Lad være med at give op. Du skal bare blive ved med at øve dig, og så smile af de til tider lidt sære former brødene får efter bagning. For brød er brød er brød, og det unikke smukke ligger i fejlen.

Dette er et uddrag fra min Bagebog Brødmanden og Den LILLE Brødfabrik der indeholder flere teknikker og 249 siders grundviden og teknikker om surdejsbrød

Redskaber

Brødkurve med klæde og store plastposer til at tildække dejen unde køl.

Har du ikke brødkurve kan du med fordel nøjes med at bruge en aflang beholder, som f. eks. en rugbrødsform, som du så kommer et rent viskestykke eller lignede i stedet for et klæde.

Alternativt kan du bestille dem hos mig. Skriv til simonclemenskoekken@gmail.com for info.